sobota, 15 marca 2014

Ciasto balowe

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuje pyszne ciasto warstwowe. Jak tylko spojrzycie na listę składników to od razu pomyślicie, że ciasto jest bardzo słodkie i to prawda. Ale jak mówi mój chłopak, który uwielbia ten wypiek, "ciasto musi być słodkie". Ciasto godne polecenia chociaż jest dość pracochłonne, wymaga też czasu na przygotowanie kolejnych warstw. Po przygotowaniu ciasto powinno spędzić co najmniej 12 godzin w lodówce, aby ciastka zmiękły. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z bloga Domowe Wypieki. Polecam je gorąco, bo naprawdę jest pyszne, robiłam je już kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło :)


Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 250g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g),
  • 20 herbatników,
  • 20 krakersów,
  • 400g śmietany kremówki,
  • 8g żelatyny,
  • cukier puder do smaku,
  • 50g białej czekolady

Przygotowanie:

Do miski wbijamy zimne białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół. Następnie przygotowujemy krem budyniowy. Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy, mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Pozostałe mleko wlewamy do miseczki, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy do gotującego się mleka i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy około 2 minuty ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy dalej. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym i smarujemy połową kremu budyniowego. Układamy drugi blat, nasączamy i smarujemy resztą kremu. Na kremie układamy herbatniki. Smarujemy je masą kajmakową. Na masie układamy krakersy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy ciurkiem żelatynę i mieszamy. Śmietanę wykładamy na krakersy. Całość odstawiamy na noc do lodówki, aby ciastka zmiękły. Przed podaniem ciasto posypujemy stratą białą czekoladą. Smacznego ;)

12 komentarzy:

  1. Jak zwykle prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warstwy powalają. Wygląda pysznie. Fajny pomysł z krakersami :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukiereczku jadlabym nie poprzestajac na jednym kawalku <3
    U mnie serniczek awokado.. takze nie moglam skonczyc na jednej porcji http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/03/15/sernik-awokado-z-namiastka-lata/ :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite ciacho, to chyba Siostry Anastazji ;) Bardzo lubię jej wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. mega smakowite!!!! no z ulubionym kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne te ciasto balowe :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. co komu po niesłodkich_słodyczach... oczywiście i pewnie, że "ciasto musi być słodkie"! a jak będę miała czas, bo nastrój już mam(!):)- na pewno je zrobie!! to coś wreszcie dla prawdziwych smakoszy.. mniammm...m..m

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, bo to ciasto wprost rozpływa się w ustach :)
      Pozdrawiam ciepło,
      Kasia

      Usuń

Printfriendly