poniedziałek, 11 listopada 2013

Pierś z gęsi pieczona z żurawiną

Dziś 11 listopada i to właśnie dzisiaj, przynajmniej teoretycznie, na stołach każdego Polaka powinna gościć gęś. Postanowiłam przygotować piersi z gęsi. Mam nadzieję, że przyjdzie taki czas, że nafaszerują całą gęś, ale na  razie ograniczyłam się tylko do piersi. Jadłam kiedyś karkówkę z żurawiną i morelami i po raz kolejny wykorzystałam ten pomysł do przygotowania mięsa. Pierwszym razem była to wołowina. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi majeranku, ze słodką nutą, dzięki żurawinie.


Składniki:
  • 4 piersi z gęsi,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • 4-5 łyżeczek majeranku,
  • 6 łyżek żurawiny suszonej,
  • woda do podlani

Przygotowanie:
 
Piersi z gęsi nacieramy czosnkiem, oprószamy je solą i pieprzem, a następnie posypujemy majerankiem. Układamy je w naczyniu, zakrywamy je folią i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia dodajemy żurawinę, mięso podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem 2h w 200 stopniach. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę tak, żeby gęś się zarumieniła. Podczas pieczenia mięso często podlewamy sosem z pieczenia. Po upieczeniu mięsu dajemy chwilkę odpocząć i kroimy w plasterki. Można dodatkowa podać je z żurawiną ze słoika (do mięs). Życzę smacznego :)






12 komentarzy:

  1. żurawina musi dodawać jej ciekawego słodkiego posmaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gęś z żurawiną smakuję najlepiej:) Bardzo lubię i przygotowuję taką przynajmniej raz w roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi niestety takiej gęsi nie ma kto zrobić... a sama dla siebie gotować wielkiej porcji nie będę ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Piersi gęsie robimy w sosie i podajemy z kluchami na parze, ale Twój sposób też mi się bardzo podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skubnę kawałek gęsiny bo ja jeszcze nie jadłam, wygląda smacznie z sosikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięso wysuszone na wiór. Szkoda tej gęsi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie możesz wypowiadać się na podstawie zdjęcia, czy mięso jest suche, bo gęś to specyficzny rodzaj mięsa i nie da się oddać jego soczystości na zdjęciu, miałam akurat okazję próbować tego mięska i było pyszne, dobrze upieczone a nie suche, a żurawina dodawała mu dodatkowej soczystości- coś dla wybrednych :)

      Usuń
  7. moim zdaniem za dlugi czas pieczenia, okolo 45 min, chociaz i tak mysle ze to za dlugo. ja bede teraz niebawem robic i ciekawa jestem co z tego wyniknie ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly