piątek, 17 maja 2013

Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Co powiecie na lekką, kolorową sałatkę? W sam raz na taką pogodę jak dziś :) Kupiłam ostatnio piękną sałatę, na półce w lodówce leżała mozzarella, kątem oka spostrzegłam, że mam także chleb tostowy, tak oto powstała pyszna sałatka. Przypieczony chleb tostowy to był strzał w dziesiątkę, świetnie tutaj pasował. Sałatka bardzo szybko zniknęła z talerzyka, polecam :)


Składniki:
  • mozzarella w kulkach 150g,
  • 1/2 główki sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 2 jajka,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • przyprawa do sałatek,
  • masło,
  • VINEGRET:
  • miód 1 łyżeczka,
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka,
  • ocet winny 2 łyżeczki,
  • oliwa z oliwek 4 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
 
Sałatę płuczemy. Następnie rwiemy ją na mniejsze części i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo i kroimy je w ćwiartki, Pomidory myjemy i kroimy w ósemki. Mozzarelle kroimy na pół. Na talerz wykładamy wszystkie składniki. Chleb tostowy oprószamy przyprawą do sałatek. Na suchej patelni rumieni chleb tostowy. Chleb można podsmażyć również na maśle. Po usmażeniu kroimy go na pół. Składniki vinegret łączymy ze sobą i mieszamy aż do powstania kremowego sosu i połączenia się składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Życzę smacznego :) 



9 komentarzy:

  1. To prawda, sałatka sprawdziłaby się idealnie przy takiej pogodzie jak dziś. Raczyłabym się nią z ochotą.

    OdpowiedzUsuń
  2. cały dzień biegania a tu przed snem takie apetyczności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta, szybka i jaka dobra :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale jestem głodna na taką sałatkę! :)
    Pysznie i pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko pieknie ale na zdjęciu to n ie salata lodowa tylko karbowana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie jest podany rodzaj sałaty, można wykorzystać dowolny rodzaj, proszę czytać uważniej ;)

      Usuń

Printfriendly