wtorek, 26 lutego 2013

Czerwony ryż

Jeżeli znudził się Wam zwykły ryż zapraszam na pomidorową wersję ryżu - czerwony ryż :-)
Tak przygotowany ryż smakuje świetnie z mięsem, można zjeść go samego, bez dodatków. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Jest też miłą odmianą dla zwykłego, białego ryżu.



Składniki:
  • ryż 100g,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki,
  • masło 1 łyżeczka,
  • vegeta 1 łyżeczka,
  • 300 ml bulionu
Przygotowanie:

Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju. Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę razem. Przygotowujemy bulion i wlewamy go na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy oraz vegetę. Wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdyby ryż szybko wchłonął wodę, a będzie jeszcze twardy to podlewamy jeszcze bulionem. Pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz masło. Dokładnie mieszamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie bulion. Podajemy go z mięsem i surówką. Świetnie prezentuje się na talerzu. Życzę smacznego :)


18 komentarzy:

  1. Wygląda tak fajnie "mokro" i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny! ładnie wygląda na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tytuł mnie zmylił. Myślałam, że faktycznie użyłaś czerwonego ryżu;-) Jest bardzo smaczny, próbowałaś? Twoja wersja jest zbliżona do mojego smażonego ryżu, pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, nie jadłam nigdy czerwonego ryżu, jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

      Usuń
    2. orzechowo, pysznie

      Kasiu, ciesze się, że startujesz w BCh:)

      Usuń
  5. Zjadłabym bo to coś dla mnie. lekko zdrowo. Fajnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pomidorowa wersja ryżu? jestem jak najbardziej za! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smakowicie wygląda, taki mokry! pychotka! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny kolorek, fajna odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam taki ryż w niedzielę do kotlecików sojowych :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny, wyszedł świetnie ! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakował :)
      Pozdrawiam ciepło,
      Kasia

      Usuń
  11. Wyszło rewelacyjnie :) polecam spróbować każdemu Marlena

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly