niedziela, 6 stycznia 2013

Surówka z marchewki

Skoro dzisiaj mamy niedzielę więc pewnie na większości stołów goszczą schabowe, mielone lub jeszcze inne mięsko. Mamy mięsko, ziemniaczki, a do takiego zestawu brakuje dobrej surówki. Ostatnio zrobiłam surówkę z marchewki, która wyszła świetna, więc dzielę się z Wami przepisem :-)
Surówka jest bardzo prosta i szybka do przyrządzenia, bo składa się tylko z jednego głównego składnika. Resztę składników na pewno mamy w domu. 


SKŁADNIKI:
  • 3 marchewki,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę dokładnie obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, ocet jabłkowy oraz cukier puder. Następnie dodajemy majonezu i wszystko dokładnie mieszamy. 
Surówkę najlepiej przygotować 1-2 godziny przed spożyciem, aby się przegryzła. Życzę smacznego :) 




Źródło: Pomysł własny

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię taką surówkę; robię ją czesto jak pomyslu na inne nie mam jest niezawodna

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takiej surówki świetnie pasuje ocet jabłkowy :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaję trochę chrzanu /1kopiasta łyżeczka/ i gęstej śmietany lub jogurtu, nie dodaję majonezu

    OdpowiedzUsuń