środa, 9 stycznia 2013

Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem to danie, które powstało pod wpływem :-) Dobrze czytacie, pod wpływem mojego kolegi Atrura, który pewnego dnia powiedział mi, że na jednej ze stołówek jadł pyszne spaghetti ze szpinakiem. Było to najlepsze spaghetti jakie kiedykolwiek jadł, niebo w gębie :-) W końcu spaghetti wcale nie musi być zawsze pomidorowe - wystarczy tylko ruszyć głową i pyszne danie będzie gotowe w mig.
Przedstawiam Wam dziś moja wariację na temat spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym, naprawdę pycha :-)


Składniki:
  • 325 g mrożonego szpinaku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • śmietana kremówka 90g,
  • makaron spaghetti 250g,
  • pieprz,
  • sól,
  • wegeta,
  • papryka ostra
Przygotowanie:
 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulkę. Po chwili dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do całości dodajemy szpinak i smażymy aż do rozmrożenia szpinaku. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone doprawiając do smaku wegetą. Do szpinaku dodajemy śmietanę, dokładnie całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejno, gdy szpinak będzie już gotowy, dodajemy do niego podsmażone mięso mielone i dokładnie całość mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy porcję makaronu, a na niego kładziemy szpinak z mięsem mielonym. Posypujemy całość szczyptą ostrej papryki. Życzę smacznego :)




Źródło: Pomysł własny
Przepis dodaje do akcji:

8 komentarzy:

  1. Z mięsem mielonym i szpinakiem to jeszcze spaghetti nie jadłam, a że uwielbiam makaron w prawie każdym wydaniu to muszę spróbować koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny raz zaglądam by popatrzeć :) Ładne fotki, bardzo zachęcają do wypróbowania. I tak właśnie zrobię. Dziś na obiad Twoje danie. Zamienię tylko mrożony szpinak na świeży. Już mi ślinka cieknie! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam szpinaku, bardzo mnie zachęciła do niego Twoja potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ze szpinakiem to jedna z moich ulubionych opcji jeśli chodzi o spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł:) Ja musiałabym dodac do tego jeszcze jakiegoś pleśniowego sera bo wspaniale smakuje ze szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słuchajcie, zrobiłam, zjadłam i doznałam kulinarnego orgazmu :) jak już włożyłam na talerz makaron i na niego szpinak z mięsem to jeszcze do smaku polałam to wszystko oliwą z oliwek. MMMMMMMmmmmmmmmmmmm!!!! Pycha! Acha dodajcie 1/3 kostki sera feta kiedy dodajecie śmietany do szpinaku, rewelacja!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly