piątek, 25 stycznia 2013

Schab duszony w mleku

Bardzo lubię przygotowywać mięsa :-) Tak jak już wspominałam kilka razy lubię jednak niebanalne pomysły. Więc gdy tylko zobaczyłam u Ani schab duszony w mleku wiedziałam, że to coś dla mnie :-)
I faktycznie był to strzał w dziesiątkę. Schab był bardzo delikatny dzięki duszeniu w mleku, w całym domu pięknie pachniało dzięki obecności szałwii, kopru włoskiego i czosnku. A całość zwieńczył pyszny, kremowy sos mleczny. Polecam Wam go serdecznie :-)
Schab chętnie zgłaszam do akcji Jaśka Kuronia - "Polskie smaki w kuchni Kuronia".


Składniki:
  • schab bez kości 1 kg,
  • szałwia świeża 1 łyżka (lub 1 łyżeczka szałwii suszonej),
  • fenkuł/koper włoski 1/2 łyżeczki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • pieprz 1/4 łyżeczki,
  • olej 3 łyżki,
  • mleko 2% 320 mililitrów,
  • sok z cytryny 2 łyżeczki,
  • czosnek 4 ząbki,
Przygotowanie:
 
Liście szałwię rwiemy na mniejsze kawałki. Schab nacieramy wymienionymi przyprawami czyli solą, pieprzem, szałwią i owocami kopru włoskiego. 3 ząbki czosnku obieramy i kroimy w słupki. Schab miejscami nacinamy, w nacięcia wkładamy czosnek. Schab zawijamy w folię i marynujemy co najmniej 12h. Po wyjęciu z lodówki schab obsmażamy na rumiano z każdej strony na 2 łyżkach oleju. Kolejno mięso przekładamy do formy żaroodpornej. patelni nie myjemy. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mleko i zeskrobujemy "smaczki" mięsa i mieszamy je z mlekiem. Powstały mleczny roztwór wlewamy do formy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. W czasie duszenia mleko powinno lekko bulgotać - ewentualnie zwiększamy lub zmniejszamy wówczas temperaturę. Mleko w tym czasie powinno zacząć zmieniać kolor na lekko karmelowy. Po tym czasie mięso obracamy. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, uchylamy trochę pokrywkę i dusimy jeszcze 35 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z formy, zaś mleko pozostałe z duszenia wlewamy do naczynia i za pomocą blendera miksujemy je (po pieczeniu powstaną "grudki"). Zmiksowany sos wstawiamy na ogień i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mięso podajemy z sosem. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem czy ziemniakami. Życzę smacznego :) 




Źródło: Książka “All about braising”

20 komentarzy:

  1. Po powrocie z urlopu robię:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam na święta podobny schab w mleku - porażka - był suchy, nie mam pojęcia co zrobiłam nie tak. Twój wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, spróbuj jeszcze raz, może tym razem wyjdzie :) Dziękuje ;)

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba, też wczoraj piekłam schab na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada smakowicie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo apetycznie. można szałwię zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szałwia bardzo tutaj pasuje ;) Ale myślę, że możesz spróbować też z rozmarynem i gałką muszkatołową albo po prostu zrezygnować z szałwii :)

      Usuń
  6. wygląda bosko, kruchutki, pięknie upieczony, słyszałam, że to dzięki moczeniu w mleku takie kruche mięsko chyba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to wszystko dzięki moczeniu w mleku ;)

      Usuń
  7. Witam,
    przepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
    No ale jestem i nadrabiam.. ułaaa schabik wygląda wspaniale... widać delikatny i rozpływający się w ustach. Zjadłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny schabik - mega kruchutki:) uwielbiam takie mięsko jako wędlinę albo jako obiad z sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takie miesko; własnie slyszałam że schab w mleku jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie, nie robiłam jeszcze tak schabu...

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam dziś schab w smaku dobry , ale twardy dlaczego?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy miała Pani na pewno 1kg schabu, bo jeśli było go więcej wówczas trzeba piec mięso dłużej. Sądzę, że to dlatego mógł wyjść twardy.

      Usuń

Printfriendly