sobota, 19 stycznia 2013

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" :) W tym tygodniu odpoczniemy trochę od ciast i ciasteczek. Zaproponuję Wam przepis na pyszne, słodkie, mięciutkie bułeczki drożdżowe z marmoladą. Przepis, a także zrobienie takich bułeczek jest bardzo proste i nie zajmie Wam dużo czasu :)
Nadają się idealnie na weekendowe śniadanie - podane ze szklanką mleka. Można je zabrać ze sobą do szkoły, do pracy. Pasują także do popołudniowej kawy. Można je bez przeszkód podjadać między posiłkami :) Na pewno będą smakowały dzieciom i dorosłym :) 
Zamiast marmolady możemy użyć dowolnego dżemu lub konfitury, a nawet jabłek :) Polecam gorąco te bułeczki ;)


Składniki:
  • 50 dag mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • szczypta soli,
  • 200 ml mleka,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • 4 żółtka,
  • marmolada
Przygotowanie:
 
Margarynę rozpuszczamy w większej części mleka i studzimy. W pozostałej części ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, cukru i łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem.
Następnie dodajemy roztopioną margarynę, mąkę, drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dostawiamy z ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na na cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy szklanką koła, na które kładziemy porcję marmolady i formujemy kształt bułeczki.
Bułeczki smarujemy na wierzchu pozostałym białkiem. Następnie układamy je na blasze w pewnej odległości od siebie i pieczemy aż do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Życzę smacznego ;) 





Źródło: Pomysł własny

13 komentarzy:

  1. Lubię takie drożdzowe bułeczki ale z innym nadzieniem np. jagodami czy serem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo z jabłkami :) Ale tym razem padło na marmoladę :p

      Usuń
  2. Oj przydałyby się tutaj:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, wysyłam Ci kilka do Harrachova :)

      Usuń
  3. Rzeczywiście bardzo proste i, jak na ciasto drożdżowe, dość szybkie do przygotowania. Wyglądaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Naprawdę powstają ekspresowo ;)

      Usuń
  4. Witam, ile powstaje bułeczek z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od 20 do 25 bułeczek :) Zależy jak duże będą :)

      Usuń
  5. czy zamiast margaryny może być olej jeżeli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam nigdy takich bułeczek z olejem więc trudno mi powiedzieć ile go wziąć :/

      Usuń
  6. KIEPSKI PRZEPIS NIE POLECAM BUŁECZKI SĄ TWARDE I NIEZBYT SMACZNE, A NA DRUGI DZIEŃ TO JUŻ WOGULE NIE SĄ SMACZNE WIĘC SZKODA CZASU I SKŁADNIKÓW!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Więc możesz poćwiczyć z ortografią! :/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly